Рада затвердила санкції проти Нікарагуа за відкриття консульства в Криму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховна Рада ухвалила постанову, яку напередодні вніс президент Володимир Зеленський — про введення санкцій проти Республіки Нікарагуа. Санкції запровадили терміном на пʼять років.

За документ проголосували 322 нардепи. Після затвердження постанови парламентом рішення одразу набуває чинності.

Влітку 2019 року Нікарагуа відкрила своє консульство в окупованому Росією Криму. Відтоді Міністерство закордонних справ України неодноразово висловлювало протест і направляло звернення до МЗС Нікарагуа, однак офіційний Манагуа це ігнорував.

Крім того, у серпні 2020 року Нікарагуа призначила так званим «почесним консулом» Євгена Белавенцева, якого у 2019 році суд визнав винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

  • Нікарагуа — одна з небагатьох країн світу, яка визнала незаконне приєднання Криму до Росії. Також вона виступала за визнання «ДНР» і «ЛНР». 9 листопада 2020 року в окупований Сімферополь прибула посол Нікарагуа в РФ для відкриття першого консульства.
  • Незаконне приєднання Криму до Росії визнали лише кілька країн світу: Куба, Венесуела, Нікарагуа, Сирія, Афганістан і КНДР.