Нікарагуа призначила почесного консула в окупованому Криму. МЗС уже надіслало ноту протесту

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Нікарагуа призначила свого почесного консула в анексованому Росією Криму.

Про це повідомив на онлайн-брифінгу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

За його словами, МЗС уже надіслало уряду Нікарагуа ноту протесту з вимогою скасувати це рішення.

«Уряд Нікарагуа офіційно призначив почесного консула в окупованому Криму. Це не класичний консул, а саме почесний консул, це окрема форма представництва, коли громадянин країни, в якій консульство відкривається, починає представляти інтереси іншої країни», — пояснив він.

Кулеба також зазначив, що особливо кричущим фактом є призначення консулом Олега Белавенцева. Це російський чиновник, який у 2014—2016 роках керував так званим Кримським федеральним округом, а в 2016—2018 роках був представником президента Росії у Північно-Кавказькому окрузі. У 2019 році Святошинський райсуд заочно засудив його до 13 років ув’язнення за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, підбурювання до державної зради.

Міністр також зазначив, що якщо Нікарагуа не скасує цього рішення, то Україна готова застосувати до неї санкції.

  • Незаконне приєднання Криму до Росії визнали лише кілька країн світу: Куба, Венесуела, Нікарагуа, Сирія, Афганістан та КНДР.
  • 27 серпня президент Росії Володимир Путін незаконно їздив до анексованого Криму — на півострові він відкривав трасу «Таврида», яка зʼєднує Керч і Севастополь. Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через неузгоджений візит Путіна на півострів.