Нікарагуа відкриває консульство у Криму. МЗС України заявило про введення санкцій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Напередодні (9 листопада) в окупований Сімферополь прибула посол Республіки Нікарагуа в РФ Альба Асусена Торрес для відкриття першого консульства цієї країни у Криму.

Як писав Інтерфакс, Торрес прибула на півострів через Керч, порушивши законодавство України. Нікарагуа визнала захоплений півострів частиною Росії у 2014 році, а в серпні 2020-го вже призначила свого почесного консула.

Міністерство закордонних справ України вже відреагувало на дії Нікарагуа і заявило про «початок процесу застосування санкцій» для захисту суверенітету.

«Така дія є грубим порушенням законодавства України і міжнародного права. Ваажаємо її нікчемною і розглядаємо як відверто недружній крок з боку Нікарагуа», — заявили в МЗС.

Відомство вже звернулося до Ради національної безпеки і оборони (РНБО) з приводу санкцій. Які саме заходи буде вжито — поки невідомо. Перед введенням санкцій їх повинні схвалити РНБО, Верховна Рада і підписати президент.

  • Незаконне приєднання Криму до Росії визнали лише кілька країн світу: Куба, Венесуела, Нікарагуа, Сирія, Афганістан і КНДР.
  • У серпні 2020 року Нікарагуа призначила почесного консула в окупованому Криму. МЗС України тоді направило ноту протесту. 9 жовтня Кабінет міністрів запропонував ввести санкції проти Нікарагуа.