ЄС ввів нову «темно-червону» зону для позначення регіонів, де коронавірус на «дуже високому рівні»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЄС ввів нову «темно-червону» зону для позначення регіонів, де коронавірус на «дуже високому рівні»

Рада Європейського Союзу оновила рекомендації щодо пересування між країнами-членами ЄС. Відтепер до вже існуючих чотирьох зон («зеленої», «помаранчевої», «червоної» та «сірої») за рівнем поширення коронавірусу додали нову — «темно-червону». Про це йдеться в заяві на сайті Ради.

Ці кольори наносять на мапи, які щотижня оновлює Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності (ECDC). Відповідно до рівня захворюваності країни опиняються у певній зоні.

Нову зону вирішили запровадити, щоб краще виділяти території, «де вірус циркулює на дуже високому рівні», включно з новими штамами.

На мапах темно-червоним кольором позначатимуть регіони, де індекс захворюваності за 14 днів перевищуватиме 500 активних випадків на 100 тисяч населення.

Від осіб, які приїжджають з «темно-червоної» зони, країни-члени ЄС вимагатимуть пройти тест до приїзду та карантин після прибуття.

Завдяки збільшенню можливостей тестування до рекомендацій внесли поправку, яка дозволяє країнам-членам вимагати здати тест перед вильотом і від мандрівників, які приїжджають з «помаранчевих», «червоних» і «сірих» зон.

Водночас від людей, які мешкають у прикордонних регіонах і часто перетинають кордон через роботу, навчання чи певні сімейні обставини, рекомендується не вимагати тесту або ж карантину. Також це стосується транспортних робітників і постачальників. Однак, якщо країна-член ЄС наполягатиме пройти тест, то радять використовувати експрес-тести на антигени.