«Учіться спокійно». Міністр юстиції Малюська запевнив, що новий український правопис залишається чинним, і пояснив можливі мотиви ОАСК

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Новий український правопис, затверджений постановою Кабінету міністрів у 2019 році, залишається чинним, а рішення Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) про його скасування не набуло «і не набуде» законної сили.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook міністр юстиції Денис Малюська.

«Ми подамо на нього апеляційну скаргу. До закінчення розгляду нашої апеляції постанова Кабміну залишатиметься чинною», — пояснив він.

Також Малюська запевнив, що учні можуть спокійно продовжувати вчити український правопис 2019 року та готуватись за ним до цьогорічного Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

«Враховуючи стандартну тривалість судового розгляду в умовах пандемії, ми не очікуємо яких-небудь сюрпризів щодо правопису до закінчення ЗНО. Тому щонайменше до цьогорічного ЗНО зміни правопису не відбудеться... Учіться спокійно і не зважайте на судові баталії», — наголосив міністр.

Окрім цього, голова Мін’юсту зазначив, що судове рішення ОАСК ще не отримав, проте пояснив можливі мотиви суду.

«Особливої «зради» не відбулось. Найімовірніше, постанова КМУ була скасована через порушення тодішнім Кабміном у травні 2019 року процедури під час її ухвалення. Зокрема, у зв’язку з тим, що закон, який надавав право КМУ ухвалювати таку постанову, було визнано неконституційним», — додав він.

Водночас Малюська заявив, що навіть у разі провалу апеляції повернути український правопис можливо.

«Його можна буде перезатвердити рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови, якщо цей орган вважатиме це доцільним», — розповів міністр.

  • 28 січня Окружний адміністративний суд міста Києва скасував постанову Кабміну про новий правопис. Рішення уряду оскаржували 12-річна школярка з Херсона, її мама та громадська організація «Правова держава», головою якої є фігурант «плівок судді ОАСК Вовка» Ростислав Кравець. Тепер у Кабміну є місяць, щоб оскаржити рішення ОАСК. Якщо апеляції не буде, країна може повернутися до правопису 1992 року.