ОАСК скасував затверджений урядом новий український правопис

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ОАСК скасував затверджений урядом новий український правопис

Космач Олександр / УНІАН

Окружний адміністративний суд скасував рішення Кабінету міністрів про перехід на новий український правопис.

Про це у своєму Facebook повідомив представник позивача, адвокат Дмитро Ільченко.

«Підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією. Також під час розгляду зʼясувалося, що «мовна комісія» мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом», — пояснив він.

Рішення набере чинності після апеляційного перегляду. Наразі уряд має право подати апеляцію на відповідне рішення.

Позов про скасування правопису подала херсонська школярка Юлія Пиргас. Також аналогічний позов подала і ГО «Правова держава». Вони вимагали скасувати постанову Кабміну про перехід на новий правопис.

Очільником «Правової держави» є адвокат Ростислав Кравець, який фігурує на «плівках Вовка». На думку слідчих, судді ОАСК та його голова використовували підставні громадські організації для подачі позовів до свого суду, а потім ухвалювали рішення у власних інтересах.

Пізніше суд підтвердив ухвалення цього рішення. В ОАСК пояснили, що Кабінет Міністрів при ухваленні постанови про зміну правопису діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок ухвалення нормативно-правових актів.