Профільна Нацкомісія відреагувала на скандал довкола правопису: просить дочекатися повного тексту рішення ОАСК

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Профільна Нацкомісія відреагувала на скандал довкола правопису: просить дочекатися повного тексту рішення ОАСК

Космач Олександр / УНІАН

Національна комісія зі стандартів державної мови стурбована ситуацією, що склалася довкола нової редакції українського правопису, та закликає дочекатися повного тексту рішення Окружного адмінсуду Києва.

Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки.

«Зважаючи на широкий резонанс у ЗМІ через рішення суду […], комісія як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом звертає увагу органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, що на сьогодні немає повного тексту рішення суду, який може бути предметом конструктивного обговорення», — зазначили у комісії.

Там підкреслили, що до моменту, коли рішення суду набуде чинності, постанова уряду про новий український правопис, прийнята у 2019 році, — чинна та обов’язкова для виконання.

Крім того, комісія застерігає, що завчасні дії, звернення та заклики «можуть вивести українське суспільство за межі правового поля».

  • Нагадаємо, 28 січня Окружний адміністративний суд міста Києва скасував постанову Кабінету міністрів про новий правопис. Рішення уряду оскаржували 12-річна школярка з Херсона, її мама та громадська організація «Правова держава», головою якої є фігурант т. зв. плівок судді ОАСК Вовка Ростислав Кравець. Тепер у Кабміну є місяць на оскарження рішення ОАСК — якщо апеляції не буде, країна може повернутися до правопису 1992 року.