Мінкульт заблокував. Кличко просить премʼєра передати Гостиний двір Києву

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Мер Києва Віталій Кличко звинуватив Міністерство культури і міністра Олександра Ткаченка в затягуванні передачі Гостиного двору громаді столиці. Він просить премʼєр-міністра Дениса Шмигаля вирішити питання.

Про це Кличко написав у Facebook.

«Спочатку міністр Ткаченко заблокував рішення про передачу на засіданні уряду, запропонувавши нам підписати меморандум. Уклали і погодили з Мінкультом меморандум, я підписав його в редакції міністерства. Передали документ у відомство. І там він загубився. Підготували новий. Але виявилося, що не потрібен ніякий меморандум, бо міністр культури проти передачі Гостиного двору громаді столиці. У нього інша ідея — передати обʼєкт міністерству», — написав Кличко.

Мер заявив, що Мінкультури навмисно заблокував передачу Гостиного двору та затягує час, що може призвести до руйнування обʼєкта. Кличко зазначає, що місто готове почати реконструювати будівлю, а Мінкульту в разі передачі доведеться заново проходити всі тривалі бюрократичні процедури.

«Я звертаюся до прем’єр-міністра втрутитися в ситуацію і невідкладно передати Гостиний двір громаді міста. Кияни чекають на це давно», — заявив мер.

  • У листопаді 2020 року Апеляційний суд Києва припинив провадження про накладення арешту на будинок Гостиного двору й остаточно повернув його у власність держави.
  • 30 січня 2021 року Міністерство культури звернулося до Кабінету міністрів з проханням передати йому на баланс будівлю Гостиного двору. Міністр Ткаченко заявив, що там планують створити Музей сучасного мистецтва і культурний хаб.