Гостиний двір у Києві повернули у власність держави

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Апеляційний суд Києва припинив провадження про накладання арешту на будівлю Гостиного двору. Про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації.

Суд постановив закрити справу у зв’язку з тим, що прокурор відмовився від своєї апеляційної скарги. «Тепер справа за Кабміном — передати будівлю Гостиного двору в комунальну власність задля її реставрації. Окремо хочу подякувати громадськості, яка підтримувала весь цей час місто. Тільки разом ми можемо досягти результату», — заявив директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

Про що йдеться?

У 2011 році Кабінет міністрів вивів Гостиний двір з Державного реєстру пам’яток архітектури, але в листопаді 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною цю постанову уряду.

У вересні 2016 року Господарський суд Києва відмовив Фонду державного майна у поверненні Гостиного двору в державну власність. КМДА наполягає, що Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки ще з зими 2013 року.

У 2014—2016 суди скасували дозвіл на виконання будівельних робіт, після чого роботи припинилися. У 2018 році суд розірвав договір оренди й зобов’язав фінансову компанію «Укрреставрація» повернути будівлю — пам’ятку архітектури «Гостиний двір» регіональному відділенню Фонду держмайна в місті Київ.