Верховний суд: Забудова історичного центру Києва без дозволу Мінкульту незаконна

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховний суд визнав будь-яке будівництво в історичній частині Києва без дозволу Міністерства культури незаконним. Про це повідомляє пресслужба суду.

Таке рішення ухвалив Касаційний адміністративний суд Верховного суду, розглянувши скаргу Мінкульту на дії компанії «Фін-Інвест Менеджмент», яка будує житловий комплекс Edeldorf на вул. Старонаводницькій, 42—44, поруч зі Звіринецьким кладовищем та Києво-Печерською лаврою.

Зазначають, що Окружний адмінсуд Києва та Шостий апеляційний адмінсуд підтримали забудовника й визнали незаконним розпорядження Мінкульту з вимогою зупинити будівництво як таке, що порушує закон.

Суди попередніх інстанцій вирішили, що це розпорядження міністерство видало незаконно, бо не попередило забудовника про огляд місця будівництва та не задокументувало сам процес перевірки.

В базі Мінкульту відсутній дозвіл на початок будівельних робіт на згаданій ділянці. Верховний суд вирішив, що міністерство фактично не здійснювало державний контроль, оскільки його представники не відвідували території будівництва, не перевіряли забудовника, а тільки «проводили охоронні заходи шляхом проведення візуального огляду та перевірки електронної бази даних».

В даному спорі, на думку суду, індивідуальне право (інтерес) протиставляється публічному інтересу, який виражається в збереженні та охороні історико-культурної спадщини світового значення. У результаті Верховний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій та задовольнив скаргу Мінкульту, заборонивши будівництво.

  • На початку вересня стало відомо, що у Києві відновили будівельні роботи в так званому «будинку-монстрі» ЖК «Поділ Престиж» за адресою вул. Нижній Вал, 27—29, розташованому в центрі міста.
  • У травні Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Державної архітектурно-будівельної інспекції, яке забороняло зводити будинок на Подолі в Києві.