Зеленський трохи злиться на Трампа, хоча запевняє, що той на нього не тиснув

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський трохи злиться на Трампа, хоча запевняє, що той на нього не тиснув

President Of Ukraine / Flickr

Президент Володимир Зеленський каже, що «трохи» злий на експрезидента США Дональда Трампа, хоча той і не тиснув на нього, коли був на посаді. Про це він сказав в інтервʼю Axios на HBO.

«Коли на сторінках багатьох медіа з’являлося моє прізвище, я читав, що Трамп тиснув на мене. По-перше, це було дуже образливо. Тому що я — президент України. Ми менші за США, але ми — незалежна країна! І ми це довели й Росії, коли зберегли свою незалежність. І доводимо це. Тому Трамп не тиснув на мене, і я ніколи такого не скажу. Тому що йдеться про президента. Я не просто громадянин», — наголосив Зеленський.

Водночас, він додав, що все-таки була «одна неприємність», про яку він раніше не говорив. Йдеться про опубліковану Білим домом стенограму розмови між ним та Трампом.

«Між людьми, між політиками, між президентами є розмови, які з обох боків містять ту чи іншу інформацію. І ти повинен відповідати за цю інформацію, яку доносиш іншій стороні. Я не хотів, щоб мене чи Україну потім звинуватили, що ми залучені у внутрішню політику США, впливаємо на цю політику, впливаємо, не дай боже, на вибір вільного американського народу [...] Але для мене були не дуже зрозумілі речі, коли була опублікована наша розмова», — розповів Зеленський.

Президент наголосив, що вважає, що це «дуже неправильно». І сам він би цього ніколи не допустив. «Неважливо, про що ми говорили. Це перша серйозна розмова між двома президентами, між стратегічними партнерами. І в будь-якому разі ніхто з нас не має права публікувати такі речі. Це особисті речі. Так, ми не належимо самі собі, тому що ми президенти, яких обрав народ. Але я вважаю, що такого не може бути. Це неправильно і це було початком усього цього кейсу», — сказав він.

Водночас, на питання, чи він злий на Трампа, Зеленський відповів: «Трохи».

  • У вересні 2019 року The Wall Street Journal повідомив, що Дональд Трамп під час телефонної розмови з Зеленським близько восьми разів чинив тиск на нього, вимагаючи провести розслідування щодо сина Джо Байдена.
  • Після цього Білий дім опублікував стенограму розмови між президентами України та США. Згідно з нею, Зеленський і Трамп говорили про розслідування проти сина Байдена, що в США визнали тиском на Зеленського.
  • 19 грудня у Палаті представників США оголосили про початок процедури імпічменту Трампа через його можливий тиск задля впливу на результати виборів 2020 року. Але 5 лютого 2020 року Сенат США виправдав Трампа за обома статтями імпічменту.
  • Зеленський і раніше публічно заперечував, що Трамп тиснув на нього.