«Нероби-демократи повинні повернутися до роботи». Трамп подякував Зеленському за слова про відсутність тиску

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент США Дональд Трамп подякував президенту України за його слова щодо відсутності тиску під час телефонних переговорів. Про це Трамп написав у своєму Twitter після оприлюдненого інтерв’ю Зеленського, яке вийшло 2 грудня у західних ЗМІ.

«Дякую президенту Зеленському. Справа закінчена. Нероби-демократи повинні нарешті повернутися до роботи!» — написав президент США.

Він вважає тему «Українагейту» закритою, тому порадив членам Демократичної партії в палаті представників, які й почали процесуальні слухання з імпічменту Трампа, повернутися до роботи.

У раніше опублікованому твіті Трамп наголосив, що глава України заявив у ЗМІ, що американський президент жодним чином не поводився некоректно щодо України, зокрема під час телефонних переговорів.

«Президент України знову заявив, що президент Трамп не зробив нічого поганого щодо України та наших взаємодій чи закликів. Якби радикально ліві демократи були здоровими, якими вони не є, це закінчилося б!» — наголосив Трамп.

Напередодні Зеленський заявив в інтерв’ю західним ЗМІ, що Трамп не висував Україні ультиматум і не вимагав надавати йому послуги в обмін на військову допомогу.

«Україна не жебрак, але якщо США — стратегічний партнер, не треба блокувати допомогу», — додав Зеленський.

  • У вересні американські ЗМІ повідомили, що працівник розвідки США, обробляючи телефонну розмову Трампа з «іноземним лідером», яким міг бути президент Володимир Зеленський, подав скаргу своєму керівництву. Його стурбували окремі висловлювання Трампа, які можна тлумачити як тиск на українську сторону з метою змусити розпочати розслідування проти сімʼї Джо Байдена — прямого конкурента Трампа на наступних виборах президента США. Син Байдена Хантер працював у компанії Burisma ексміністра екології часів Януковича Миколи Злочевського.
  • 24 вересня через цей скандал у США оголосили про початок процедури імпічменту Трампа.
  • 25 вересня Білий дім опублікував стенограму розмови між президентами України та США.
  • Згодом експерт Білого дому з національної безпеки Александр Віндман під час свідчень у Конгресі заявив, що в стенограмі розмови Трампа та Зеленського відсутні окремі фрази.
  • Трамп хоче звільнити виконувача обовʼязків глави апарату Білого дому Міка Малвейні, який заявив про тиск на Зеленського.