«Українагейт»: Трамп хоче звільнити чиновника Білого дому, який підтвердив тиск на Зеленського

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
«Українагейт»: Трамп хоче звільнити чиновника Білого дому, який підтвердив тиск на Зеленського

Мік Малвейні під час прес-конференції у Білому домі, 17 жовтня 2019 року.

Win McNamee / Getty Images

Президент США Дональд Трамп уже кілька тижнів розмірковує над звільненням виконувача обовʼязків глави апарату Білого дому Міка Малвейні. Причиною стали його виступи на тлі розслідування у справі про імпічмент американського президента.

Про це стало відомо виданню The Washington Post від трьох джерел, близьких до дискусій.

Неназвані джерела розповіли виданню, що президент висловив невдоволення словами Малвейні на пресконференції 17 жовтня. Тоді він визнав, що військова допомога Україні була припинена, аби чинити тиск на Київ. Пізніше Малвейні виправився, пояснивши, що «не було ніякого quid pro quo [послуги за послугу]».

За інформацією газети, старші помічники не рекомендували звільняти Малвейні у той час, як триває розслідування демократів. Вони також переконують, що звільнення Малвейні спричинить хаос, у якому буде важко знайти йому заміну. Один із радників зазначив виданню, що Малвейні навряд чи буде звільнено до кінця року.

«Але президент був дуже незадоволений цією пресконференцією. Це був дуже поганий день для президента», — сказало джерело.

Помічники Трампа також вказують на ситуацію зі звільненням колишнього радника із нацбезпеки Джона Болтона, якого звільнили у вересні, і зараз демократи домагаються від нього свідчень.

«Трамп постійно запитує всіх, що вони думають про Малвейні. Він явно розчарований ним. Проте йому радять, що останнє, що йому потрібно зараз — це ще одна важлива кадрова зміна», — зазначив один із високопосадовців США.