WSJ: Трамп близько восьми разів вимагав від Зеленського допомогти Джуліані розслідувати діяльність сімʼї Байдена

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Президент США Дональд Трамп під час телефонного дзвінка президентові України Володимиру Зеленському чинив тиск на нього, вимагаючи провести розслідування стосовно сина Джо Байдена. Про це повідомляють джерела, обізнані з питанням, пише The Wall Street Journal.

Трамп близько восьми разів вимагав у Володимира Зеленського розпочати співпрацю з Руді Джуліані в проведенні розслідування проти сина Джо Байдена.

«Він [Трамп] сказав йому [Зеленському], що той повинен співпрацювати [з Джуліані] щодо Байдена, і що люди у Вашингтоні хотіли б знати, чи є правдою твердження його адвоката про те, що Байден діяв неналежним чином, обіймаючи посаду віцепрезидента. Джуліані припустив, що тиск Байдена на Україну в питаннях боротьби з корупцією був повʼязаний із розслідуванням стосовно газової компанії, директором якої був його син», — йдеться в повідомленні.

Даний інцидент сенатор від штату Коннектикут Кріс Мерфі вважає неприпустимим.

«Конгрес не зможе з цим погодитися. Наше мовчання може приректи республіку», — підкреслив він.

Сам Байден звернувся до Трампа із закликом опублікувати розшифровку телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

«Якщо повідомлення ЗМІ правдиві, то дійсно, у Трампа немає меж у бажанні зловживати владою і принижувати нашу країну. Така поведінка особливо огидна, адже використовується зовнішня політика нашої країни і підривається наша національна безпека в політичних цілях», — уточнив він.

Про що йдеться?

Напередодні видання The Washington Post та The New York Times повідомили, що працівник американської розвідки, опрацьовуючи телефонну розмову Трампа з «іноземним лідером», яким міг бути президент Володимир Зеленський, подав скаргу своєму керівництву. Його стурбували окремі висловлювання Трампа, які, за даними американських ЗМІ, можна витлумачити як тиск на українську сторону з метою змусити розпочати розслідування проти сімʼї Джо Байдена, який є прямим конкурентом Трампа на наступних виборах президента США. Син Байдена Хантер працював у компанії Burisma ексміністра екології часів Януковича Миколи Злочевського.