Євросоюз дозволив відновити польоти Boeing 737 MAX

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Євросоюз дозволив відновити польоти Boeing 737 MAX

Pier Marco Tacca / Getty Images

Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA) дозволило літаку Boeing 737 MAX відновити польоти.

Про це повідомляється на сайті агентства.

«Після ретельного аналізу ми дійшли висновку, що 737 MAX може безпечно повернутися до польотів.... Ми ставили [виробникові] складні запитання, доки не отримували відповіді, і наполягали на рішеннях, які задовольняли б наші суворі вимоги безпеки. Ми провели власні льотні випробування і сеанси на симуляторах», — заявив глава агентства

Кай додав, що агентство впевнене в безпеці літака, проте продовжить уважно стежити за 737 MAX, коли літак відновить польоти. Паралельно Boeing також зобовʼязалась працювати над подальшим покращенням літака, щоб досягти ще більш високого рівня безпеки.

Як пише «Русская служба Би-би-си», Велика Британія, яка більше не є членом EASA, вже випустила свій власний дозвіл на відновлення польотів 737 MAX найближчим часом.

20 січня польоти цієї моделі літака погодилася відновити Канада, а Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) видало дозвіл на польоти ще 18 листопада. Також відновити польоти 737 MAX дозволила і Бразилія.

Що не так з Boeing 737 MAX?

Літак Boeing 737 MAX авіакомпанії Lion Air розбився 29 жовтня 2018 року, зазнавши аварії через 13 хвилин після вильоту з аеропорту Джакарти. Всі 189 осіб на борту загинули. 10 березня 2019 року в Ефіопії впав Boeing 737 авіакомпанії Ethiopian Airlines, що летів з Аддіс-Абеби до Найробі. Загинули 157 осіб.

Розслідування встановило, що причиною катастроф стала некоректна робота допоміжної програми, яка примусово міняла положення літака в повітрі. Цю програму під назвою MCAS впровадили в бортовий компʼютер для того, щоб виправити конструктивний недолік літака — схильність задирати носа. Однак за певних умов вона помилялася і направляла літак до землі. Зʼясувалося, що пілотам про неї не розповідали.