Зеленський ввів у дію рішення РНБО про позбавлення волі за недостовірне декларування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про посилення відповідальності за недостовірне декларування та неподання декларації.

Про це повідомляє Офіс президента.

Своїм указом Зеленський фактично погодився повернути кримінальну відповідальність і внесе на розгляд до Верховної Ради невідкладний законопроєкт, який раніше схвалила РНБО.

Документ пропонує повернути покарання до двох років вʼязниці за брехню в деклараціях за наступними критеріями:

  • за внесення даних, що відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (прожитковий мінімум становить 2 270 гривень), — штраф від 3 000 до 4 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ), громадські роботи на строк від 150 до 240 годин або позбавлення волі до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади на три роки;
  • за дані, що відрізняються на понад 2 000 мінімумів, — штраф від 4 000 до 5 000 НМДГ, роботи від 150 до 240 годин або обмеження волі на строк до двох років (з можливістю позбавлення права обіймати певні посади на три роки);
  • за умисне неподання декларації — штраф від 2 500 до 3 000 мінімумів, роботи до 240 годин або позбавлення волі до двох років з позбавленням права на посади.

4 грудня 2020 року Верховна Рада повернула кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації — депутати ухвалили законопроєкт, який передбачає штраф і обмеження волі, але не увʼязнення. Тоді в Нацагентстві з питань запобігання корупції розкритикували цей документ за те, що в ньому немає пункту про позбавлення волі, та попросили Зеленського накласти вето.

Уже до кінця року глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Зеленський планує подати до Ради законопроєкт, який передбачає позбавлення волі за брехню в деклараціях.