Німецькі ЗМІ заявили, що ефективність вакцини AstraZeneca серед літніх — усього 8%. МОЗ намагається це спростувати

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Німецькі ЗМІ заявили, що ефективність вакцини AstraZeneca серед літніх — усього 8%. МОЗ намагається це спростувати

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Німецькі ЗМІ заявили, що ефективність вакцини від коронавірусу, розробленої британсько-шведською компанією AstraZeneca, серед літніх людей становить не більше ніж 8%.

Про це повідомляє BBC.

Такі відомості розповсюдили видання Bild і Handelsblatt, посилаючись при цьому на джерела в уряді Німеччини. Очікують, що вакцина AstraZeneca буде схвалена Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) в найближчі кілька днів. Але Bild припустило, що агентство може не допустити цю вакцину для щеплення літніх людей.

Депутати Європарламенту запитали виконавчого директора EMA Емер Кук про ефективність вакцини серед людей похилого віку. Вона відповіла, що дослідження, проведені досі, стосувалися дуже невеликої кількості літніх людей.

Керівник AstraZeneca Паскаль Соріо в інтервʼю італійській La Repubblica пояснив, що літніх людей почали вакцинувати розробкою пізніше, тому компанія не мала даних від «великої кількості вакцинованих людей похилого віку». «Але у нас є надійні дані, які показують, що у літніх людей дуже високе вироблення антитіл проти вірусу, аналогічне тому, що ми спостерігаємо у молодих людей», — пояснив Соріо.

При цьому він допустив, що деякі країни «з обережності» можливо будуть використовувати вакцину AstraZeneca тільки для молодих людей.

Міністерство охорони здоровʼя Німеччини заявило у вівторок, що «в повідомленнях змішані дві речі» й що 8% означають кількість добровольців літнього віку серед усіх учасників випробувань, а не рівень ефективності вакцини.

«Близько 8% добровольців у дослідженнях AstraZeneca були в віці від 56 до 69 років, а 3—4% — старші за 70 років. Однак це не означає, що вакцина ефективна тільки у 8% літніх людей», — йдеться в заяві міністерства.

У заяві також зазначають, що «в перших дослідженнях AstraZeneca брало участь менше людей похилого віку, ніж у дослідженнях інших виробників».