В індійському Інституті сироваток сталася пожежа. Виробництво вакцини від AstraZeneca не постраждало

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В індійському місті Пуна 21 січня на найбільшому у світі заводі з виробництва вакцин сталася пожежа. Вогонь знищив верхній поверх нової будівлі Інституту сироваток (SII), унаслідокі чого загинули пʼять робітників.

Як повідомляє CNN, попередньо причиною пожежі назвали несправність електромережі під час будівельних робіт. Загиблі були будівельниками, які займалися ремонтом.

Виконавчий директор SII Адар Пунавалла заявив, що інцидент не призвів до втрат у виробничих потужностях. Він запевнив, що пожежа не спричинить затримку у виробництві вакцин від коронвірусу, попри втрату частини обладнання.

SII має контракт на виробництво 1 мільярда доз вакцин (Covishield) від AstraZeneca. Також інститут виробляє вакцину Covaxin від індійської Bharat Biotech і планує випускати Novavax. Потужності інституту дозволяють виробляти до 100 мільйонів доз на місяць.

  • Вакцина AstraZeneca вже використовується в Індії, також її постачають в інші країни. В Індії за час пандемії зафіксували 10,6 мільйона випадків захворювання і 153 тисячі смертей.
  • Видання Bloomberg відстежило договори про постачання девʼяти найперспективніших вакцин у всьому світі та встановило, що загалом замовили 7,95 мільярда доз, чого вистачить для щеплення половини населення світу. Водночас поширення вакцин украй нерівномірне — багаті країни бронюють набагато більше доз, ніж потрібно, натомість біднішим — зокрема й Україні — може найближчим часом не вистачити.