Вітренко пояснив, як визначили «державну» ціну на газ у 6,99 грн за кубометр: компанії встановили її добровільно

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Українці отримають платіжки за газ зі зниженою ціною — 6,99 грн за кубометр — лише у березні. Уряд не міг встановити граничну ціну з 1 січня, тобто «заднім числом», щоб зменшити ціни на газ вже у лютому. Про це розповів тимчасовий виконуючий обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв’ю «Економічній правді».

«Не було юридичного механізму змусити компанії, які вже почали постачати товар, ретроспективно знизити ціну», — пояснив він. Водночас, зазначив, що якби уряд не ухвалив рішення, то у березні (за лютий) українці отримали б ще більші платіжки — приблизно на чверть.

Також Вітренко пояснив, звідки взялася ціна у 6,99 грн за кубометр. «Міністерство провело аналіз. Ми побачили, що найнижча ціна на ринку була 6,99 гривні [але у ЗМІ вказують, що з 58 компаній таку ціну пропонувало лише херсонське ТОВ «Газ ап»]. Тобто компанії встановили її добровільно. При цьому ми бачили, як монополісти, приватні компанії, так звані облгаззбути, задирали ціну до 10,8 гривні, а середній рівень був понад 9,5 гривні. Фактично вони зловживають своїм домінуючим положенням, задираючи націнку. Тому держава показала силу, у законний спосіб обмежила граничну ціну […] Не хочете постачати за такою ціною – не постачайте! Будуть постачати "Нафтогаз" та інші компанії», — розповів Вітренко.

Крім того, міністр наголосив, що обʼєктивно ціна на газ у 6,99 грн за кубометр могла бути вже у січні. Зокрема, за його словами, «Укргазвидобування» видобуває газ із набагато меншою собівартістю, ніж 6,99 грн за кубометр.

«Нафтогаз» та багато інших гравців купували великий обсяг газу і закачували влітку за значно меншою ціною, ніж 6,99 гривні за кубометр. Очевидно, що для багатьох компаній продавати газ по 6,99 – це не продавати в збиток. Не буде надприбутків, які могли бути при ціні 10,8 гривні, але прибутки будуть. Тому ми не бачимо, як обмеження граничної ціни може зробити нерентабельним», — вважає міністр.

  • 18 січня Кабінет міністрів встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 гривні за кубометр, яка діятиме з 1 лютого до кінця опалювального сезону або до кінця карантину.
  • Згодом уряд вніс природний газ до переліку соціально значущих товарів, вартість яких регулює держава.
  • У січні 2021 року «Нафтогаз» підвищив ціну на природний газ до 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки. Попередня ціна становила 6,33 гривні. Підвищення регулятор обґрунтував значним зниженням обсягів виробництва тепла, підвищенням заробітної плати для співробітників ТЕЦ, зростанням цін на вугілля та газ і збільшенням витрат на послуги з розподілу газу.