Глава МЗС Кулеба: Ми підтримуємо Навального, якщо він є ворогом Путіна. Але Крим доведеться повернути

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава МЗС Кулеба: Ми підтримуємо Навального, якщо він є ворогом Путіна. Але Крим доведеться повернути

Брессонова Ані / УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що підтримує російського опозиціонера Олексія Навального, якщо він є ворогом президента Росії Володимира Путіна. Але окупований Росією Криму доведеться повернути. Про це глава відомства заявив в ефірі «Україна 24».

Кулеба також прокоментував висловлювання Навального про Крим, яке той зробив через кілька місяців після російської окупації півострова.

«Треба розуміти Росію. Ми не повинні зачаровуватися Навальним, з точки зору інтересів України. Я переконаний, що бутерброд доведеться повернути, причому ненадкушеним і свіжим, у гарному стані. Тут не повинно бути жодних ілюзій», — наголосив Кулеба.

Також він підкреслив, що Навальному доведеться вибачитися за окупацію Криму. «Ще й вибачення доведеться йому принести за російську агресію, якщо станеться так, що Навальний в якійсь перспективі в результаті демократичних виборів очолить Росію або посяде якесь політичне місце в системі. Але, як я сказав, ворог мого ворога є моїм другом. Тому якщо Навальний є ворогом Путіна, то ми підтримуємо Навального. Усе дуже просто», — сказав він.

Яку заяву зробив Навальний щодо Криму?

Восени 2014 року Навальний в ефірі «Эхо Москвы» у відповідь на запитання про статус Криму заявив: «Крим — це бутерброд із ковбасою чи що, щоб його туди-сюди повертати?» Відтоді ця фраза Навального почала асоціюватися з позицією опозиціонера щодо Криму.

«Крим — це бутерброд з ковбасою чи що, щоб його туди-сюди повертати? [...] З точки зору політики і відновлення справедливості, що потрібно зробити зараз у Криму — це провести нормальний референдум. Не такий, як був, а нормальний», — заявив тоді Навальний.

Також він заявив, що Крим «де-факто належить Росії», але визнав, що Росія порушила міжнародне право, окупувавши український півострів.

«Я вважаю, що хоча Крим був захоплений з кричущим порушенням всіх міжнародних норм, проте реалії такі, що Крим зараз є частиною РФ. І давайте не будемо обманювати себе. І українцям я сильно раджу теж не обманювати себе. Він залишиться частиною Росії та більше ніколи, у доступному для огляду майбутньому не стане частиною України», — сказав тоді російський опозиціонер.