Amnesty International закликає Росгвардію не застосувати силу до учасників акції Навального

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Amnesty International закликає Росгвардію не застосувати силу до учасників акції Навального

Новая газета

Правозахисна організація Amnesty International заявила про неприпустимість застосування сили проти учасників акцій на підтримку опозиціонера Олексія Навального в Росії, який наразі перебуває у СІЗО.

Про це йдеться в заяві організації.

Правозахисники звернулися до Міністерства внутрішніх справ з вимогою гарантувати росіянам право на свободу зібрань — це прописано в Конституції РФ.

В Amnesty International наголошують, що співробітники МВС і Росгвардії повинні гарантувати, що не допустять незаконного застосування сили щодо учасників акції. Також в організації закликали керівництво силових відомств «припинити залучати своїх співробітників для «превентивних» затримань, довільних обшуків та інших видів тиску і залякування щодо громадських активістів».

Нагадаємо, 23 січня о 13:00 (за київським часом) в Росії почалися масові акції на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Улітку його отруїли бойовою речовиною «Новачок». Після одужання він разом з міжнародними розслідувачами встановив, що до цього безпосередньо причетні співробітники ФСБ. Політик повернувся до Росії 17 січня, але його затримали одразу в аеропорту й наступного дня заарештували. Тоді Навальний та його прибічники закликали росіян виходити 23 січня на масові акції підтримки. Згодом його антикорупційний фонд випустив розслідування про маєток Путіна — палац, площею як 39 князівств Монако.