Зеленський: За загиблими у пожежі в будинку для літніх людей оголосять загальнонаціональну жалобу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський: За загиблими у пожежі в будинку для літніх людей оголосять загальнонаціональну жалобу

Пресслужба Офісу президента України

За загиблими у пожежі в харківському будинку для літніх людей 23 січня оголосять всеукраїнський день жалоби.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Харкова.

«Питань багато до таких обʼєктів... Висновки треба робити після отримання всіх деталей... Я підпишу указ — завтра буде день трауру на державному рівні», — сказав він.

За словами Зеленського, потрібно знайти такі об’єкти (нелегальні будинки для літніх людей) по всій країні.

Також президент уточнив, що лише в Харкові вже знайшли 6 таких установ.

На думку Володимира Зеленського, держава має створити всі умови, щоби літні люди, які потребують догляду та підтримки, мали можливість одержувати якісні соціальні послуги.

«Просто вирішити харківську ситуацію недостатньо. Ми не знаємо, скільки таких обʼєктів у державі. Тому будуть законодавчі ініціативи. Люди мають отримувати нормальні, якісні послуги. Я думаю, що як приватні послуги мають бути, так і державні. Як би це не звучало, але ми маємо відкрити такий ринок справедливих соціальних послуг в Україні», — сказав він.

Як зазначили в Офісі президента, після відвідання місця трагедії Зеленський також проведе нараду щодо напрацювання механізмів запобігання таким ситуаціям.

  • 21 січня в Харкові у двоповерховій житловій будівлі, переобладнаній на будинок для літніх людей, сталася пожежа. На місці виявили 15 трупів. Кабмін створив урядову комісію за дорученням президента.
  • За даними ДСНС, причиною такої великої кількості жертв стала низка порушень, зокрема заблоковані шляхи евакуації та решітки на вікнах.
  • У Харкові 22 січня оголошено днем жалоби за загиблими в пожежі.