Генпрокурор Венедіктова назвала три основні версії причини пожежі в будинку для літніх людей у Харкові

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Слідство розглядає три основні версії пожежі у приватному будинку для літніх людей в Харкові, де загинули 15 людей.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook генпрокурор Ірина Венедіктова.

Ідеться про підпал (занесення стороннього вогню), необережне поводження з вогнем у побуті та з електроприладами, а також замикання електромережі.

За словами генпрокурора, правоохоронці затримали групу осіб, причетних до організації у Харкові будинку для літніх людей. Зокрема, затриманий власник домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, орендар будинку та його дружина — директор приватного підприємства, яка фактично керувала закладом.

Також затриманий адміністратор, який координував роботу пансіонату, хоча офіційно не був там працевлаштований.

«Затримане подружжя є засновниками громадської організації, мета діяльності якої — сприяння проведенню оздоровчої, аматорської, культурної діяльності, спрямованої на задоволення та захист законних інтересів її членів. Вона, імовірно, використовувалась для прикриття діяльності з догляду за особами похилого віку», — розповіла Венедіктова.

Також генпрокурор зазначила, що у затриманого власника на ділянці зведені два будинки. Будівля, в якій облаштували пансіонат для літніх людей, не була введена в експлуатацію, електро- та газопостачання до неї були проведені нелегально від другого будинку, оформленого належним чином.

Водночас у другому будинку функціонував «реабілітаційний центр» для алко- та наркозалежних осіб. Підстави їх перебування та точна кількість встановлюється.

Усім затриманим готують повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжних заходів.

Прокуратура та Державне бюро розслідувань розпочали провадження, в якому перевірять, чи належним чином службові особи Державної служби з надзвичайних ситуацій виконували свої обовʼязки з контролю за дотриманням правил пожежної безпеки на цьому обʼєкті.

  • 21 січня в Харкові у двоповерховій житловій будівлі, переобладнаній на будинок для літніх людей, сталася пожежа. На місці виявили 15 трупів. Кабмін створив урядову комісію за дорученням президента.
  • За даними ДСНС, причиною такої великої кількості жертв стала низка порушень, зокрема заблоковані шляхи евакуації та решітки на вікнах.
  • У Харкові 22 січня оголошено днем жалоби за загиблими в пожежі.