Нацбанк України погіршив прогноз інфляції на 2021 рік. Голова НБУ запевнив, що у 2022 році ситуація покращиться

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У 2021 році прискорення інфляції в Україні продовжиться, але повернеться до цільового діапазону в першій половині наступного року.

Про це під час брифінгу 21 січня заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

«За підсумками 2021 року споживча інфляція складе 7%. Вона вийде за межі цільового діапазону 5% ± 1 відсотковий пункт. Ми очікуємо, що в 2022—2023 роках інфляція перебуватиме близько середньострокової цілі в 5%», — наголосив він.

За прогнозом Шевченка, прискорення зростання цін у першій половині 2021 року буде зумовлено швидким споживчим попитом, подорожчанням енергоносіїв, гіршим урожаєм сільськогосподарських культур [якщо порівнювати з попереднім роком].

Ще однією причиною підвищення цін голова НБУ вважає зростання виробничих витрат бізнесу, зокрема, на оплату праці.

«Темпи зростання адміністративно регульованих цін залишатимуться високими внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби і подорожчання електроенергії», — додав він.

Водночас, за підрахунками НБУ, в другій половині 2021 року вплив факторів, які стимулюють зростання інфляції, слабшатиме. Зокрема, новий врожай сповільнить продовольчу інфляцію.

«Монетарна політика Нацбанку також буде спрямована на ослаблення фундаментального тиску на ціни з боку стійкого споживчого попиту і на поліпшення інфляційних очікувань. Як наслідок, очікується, що показник базової інфляції на кінець 2021 року становитиме 5,9%, а загальна інфляція знову повернеться в цільовий діапазон у першій половині наступного року», — вважає регулятор.

  • У жовтні Нацбанк прогнозував, що за результатами 2020 року інфляція становитиме 4,1%, але в наступному році пришвидшиться до 6,5% у зв’язку з відновленням економіки та збільшенням мінімальної зарплати, що підвищить внутрішній попит.