НБУ залишив облікову ставку без змін. А інфляція почала поступово зростати

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
НБУ залишив облікову ставку без змін. А інфляція почала поступово зростати

National Bank Of Ukraine / Flickr

Нацбанк ухвалив рішення залишити облікову ставку в Україні без змін на рівні 6%.

Про це на брифінгу повідомив новий очільник НБУ Кирило Шевченко.

«Правління Національного банку ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних. З одного боку, це стримає зростання цін в умовах відновлення економіки в 2021—2022 роках, а з іншого — залишить достатній простір для подальшого зниження вартості кредитів до однознакового рівня», — пояснив він.

Також Шевченко розповів, що інфляція в країні за останній місяць почала поступово зростати. Він підкреслив, що НБУ планує тримати її на рівні +/-5%.

Правління Нацбанку переглянуло і макрофінансовий прогноз щодо економіки України. НБУ також погіршив прогноз падіння ВВП України за підсумками року з 5% до 6%, але Шевченко підкреслив, що найгірша ситуація в економіці вже минула.

Що таке облікова ставка?

Це основний інструмент, яким користується НБУ, щоб регулювати інфляцію. Облікова ставка впливає на вартість кредитів. Якщо відсоткову ставку знижують, вартість кредитів теж має зменшуватися.

  • Національний банк вирішив у червні знизити облікову ставку в Україні до найнижчого рівня в історії — 6% річних.
  • До цього найнижчою облікова ставка в Україні була у другій половині 2013 року — на рівні 6,5% річних. Однак у 1994 році вона навіть досягала 300%.
  • Наприкінці квітня Національний банк знизив облікову ставку з 10 до 8% річних. Тоді вона опустилася нижче двозначного показника вперше з березня 2014 року, коли вона становила 9,5%.