Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 6% та покращив прогнози відновлення економіки в 2021 році

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Правління Національного банку України під час засідання вирішило залишити показник облікової ставки в країні на рівні 6%.

Про це пише пресслужба НБУ.

«Збереження м’якої монетарної політики спрямоване на підтримку економічного відновлення і досягнення цілі по інфляції», — йдеться у повідомленні.

Нацбанк переглянув свої прогнози щодо інфляції в країні і вважає, що за результатами 2020 року вона становитиме 4,1%, але в наступному році пришвидшиться до 6,5% у зв’язку з відновленням економіки та збільшенням мінімальної зарплати, що підвищить внутрішній попит.

Що стосується падіння економіки в 2020 році, то в НБУ лишили свої прогнози без змін — ВВП України за результатами року знизиться на 6%. Однак, уже в 2021 році почне активно відновлюватися. На думку Нацбанку, зростання в 2021 році становитиме 4,2% ВВП.

Водночас ключовим ризиком для української економіки в НБУ вважають більш тривалий термін пандемії коронавірусу та карантинні заходи, які можуть посилити, щоб запобігти поширенню хвороби.

Ще одним важливим моментом є співпраця з міжнародними партнерами. У НБУ визнають, що співпраця з МВФ є базовою передумовою для фінансування дефіциту держбюджету.

«Натомість значне відтермінування або призупинення виконання зобов’язань перед МВФ може не тільки сповільнити економічне відновлення, але й суттєво погіршити інфляційні та девальваційні очікування», — зазначають в Нацбанку.

Але в НБУ налаштовані оптимістично і все ж очікують отримання Україною наступного траншу МВФ до кінця 2020 року.

Що таке облікова ставка?

Це основний інструмент, яким користується НБУ, щоб регулювати інфляцію. Облікова ставка впливає на вартість кредитів. Якщо відсоткову ставку знижують, вартість кредитів теж має зменшуватися.

  • Міжнародний валютний фонд поліпшив оцінку падіння ВВП України у поточному році до 7,2% з 8,2%. Також МВФ підвищив прогноз зростання української економіки в наступному році — з 1,1% до 3%, а у 2025 році МВФ прогнозує зростання ВВП України на 4%.
  • У Світовому банку вважають, що падіння української економіки після коронакризи буде меншим, ніж у багатьох інших країнах регіону — на 5,5%.