Премʼєр-міністр Шмигаль доручив забезпечити прифронтову лікарню в Трьохізбенці «всім необхідним». Це сталося після репортажу «Бабеля»

Автори:
Вікторія Мартинюк, Євген Спірін
Дата:
Премʼєр-міністр Шмигаль доручив забезпечити прифронтову лікарню в Трьохізбенці «всім необхідним». Це сталося після репортажу «Бабеля»

Сергій Моргунов / «Бабель»

Питання амбулаторії у прифронтовому селищі Трьохізбенка Луганської області зрушило з мертвої точки через майже сім років війни — після репортажу «Бабеля».

До війни цей медзаклад перебував у комунальній власності Слов’яносербської районної ради. А потім лінія фронту поділила цей район. Постановою уряду територію села згодом передали до Новоайдарського району, а амбулаторія на документах так і залишилася у Слов’яносербському районі. Через це лікарня не може легально за гроші держбюджету відремонтувати будівлю, закупити ліки, перерахувати гроші з міжнародних фондів. І так триває вже майже сім років.

Після тексту «Бабеля» народний депутат Ярослав Юрчишин («Голос») направив запит до керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації (ВЦА) Сергія Гайдая. У «Голосі» розповіли, що ВЦА отримала доручення від прем’єр-міністра Дениса Шмигаля забезпечити амбулаторію «всім необхідним». Проте, як наголосили у ВЦА, для вирішення питання цього медзакладу необхідні зміни до закону про ВЦА.

Фельдшерка амбулаторії Лілія Швець також підтверджує, що питання зрушило з мертвої точки — з ВЦА пообіцяли допомагати медзакладу. Але працівниця надіється, що лікарню все-таки поставлять на баланс Новоайдарського району.

«Начебто заворушилися. З ВЦА приїжджали, цікавилися лікарнею, сказали будуть допомагати. Відновили на роботу медсестру з Лопаскиного. Раніше їй нібито працювати не можна було через документи, а тепер виявилося, що можна. Лікарня отримала допомогу, поки що у нас всього вистачає […] Зараз перші серйозні зрушення за 7 років з початку війни», — наголосила Швець.