Бізнесмен Фукс розповів про «дуже погані» відносини Кернеса і Добкіна: Після замаху взагалі не спілкувалися

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Бізнесмен Павло Фукс розповів, що колишній мер Харкова, його друг з дитинства Геннадій Кернес був у «дуже поганих» відносинах з екснардепом Михайлом Добкіним, який планує балотуватися на позачергових виборах мера. Про це бізнесмен розповів в інтерв’ю «Українській правді».

«Безумовно він [Добкін] хоче бути мером. Але люди його асоціюють, що він з Кернесом, хоча насправді вони були в дуже поганих стосунках… У них були якісь розбіжності у бізнесі… Вони дуже в поганих [відносинах] були. От, я думаю, після Гениного поранення щось у них сталося і вони взагалі не спілкувалися», — розповів Фукс.

За його словами, саме він вмовив Добкіна знятися з жовтневих виборів, коли той мав намір балотуватися на крісло мера.

«Він [Добкін] мені говорить: «Я йду». Я йому кажу: «Куди ти йдеш? Там людина лежить, а ти все одно програєш. Ти в Гени відтягнеш 5% і все». Він мені відповідає: «Ні, ну я йду, на випадок, якщо з ним щось станеться». Я йому кажу: «Міш, ну якщо ти хлопець порядний, то ти не можеш іти». І він написав заяву. Просив, щоб я домовився з Оксаною, дружиною Гени, — вона не хотіла з ним розмовляти, бо знала все про конфлікт — про зустріч. Вона його вислухала. Він все зробив, як обіцяв», — пригадує Фукс.

На його думку, Добкін «рветься на вибори з усіх сил». Але бізнесмен планує на виборах підтримувати Ігоря Терехова — секретаря Харківської міськради, який був першим заступником Кернеса. «Якщо у мене запитають, то я скажу, що краще голосувати за Терехова», — каже Фукс.

Він також відповів на питання, чи правда, що після смерті Кернеса у Харкові та області нібито посилився вплив міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який, за даними ЗМІ, з одного боку впливає на Терехова, а на область — через главу обласної ради Артура Товмасяна («Слуга народу»).

«Терехов — це людина, яка працювала в Авакова, коли він очолював ОДА. Терехов був його заступником. Потім, коли Аваков перестав бути губернатором, Терехов пішов працювати з Кернесом. У них нормальні відносини були завжди […] В Авакова болюча тема — це Харків, прикордонне місто. Там не можна допустити ОПзЖ і інші проросійські партії й організації. Регіон справді складний, тому що за 200 кілометрів у нас лінія розмежування, а поряд — Росія», — розповідає бізнесмен.

Фукс також розповів про свою останню розмову з Кернесом — це було десь за три дні до смерті.

«Він говорив, що серце болить… Він же весь час говорив складно, у нього трубка була в горлі і вона йому заважала […] Лікарі коронавірус перемогли, у нього вже не було ніякого коронавірусу. Але він збурив інші захворювання», — каже бізнесмен, додаючи, що Кернес завжди був при свідомості.

На питання, чи не розумів, що Кернес не зможе керувати містом, Фукс відповів, що той «керував містом останні два роки приблизно у такому ж стані». «Так, дуже багато справ робив Терехов, це його перший заступник. Але Геннадій так і управляв вже», — додав Фукс.

  • Кернес помер 16 грудня в німецькій клініці «Шаріте». Туди його доставили у вересні з коронавірусом та двостороннім запаленням легень. 11 грудня міськрада Харкова повідомила, що в Кернеса відмовили обидві нирки. На додаток до цього він ще мав ускладнення після замаху на вбивство у 2014 році. Тоді йому пошкодили хребет, спинний мозок, печінку та одну з легень. Після цього він почав пересуватися в інвалідному візку.
  • Наприкінці 2020 року секретар Харківської міськради Ігор Терехов звернувся до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори мера. Михайло Добкін одразу натякнув, що планує балотуватися.
  • Точну дати виборів поки не призначили. Але вони можуть відбутися або в останню неділю березня, або в останню неділю жовтня. Але у «Слузі народу» прогнозують, що на березень, швидше за все, можуть не встигнути з проходженням усіх процедур.