Влада Харкова звернулася до Ради з проханням призначити перевибори мера. Добкін планує балотуватися

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов звернувся до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори мера через смерть Геннадія Кернеса, який обіймав цю посаду. Про це він повідомив «Українським новинам».

«Ми зробили все в установленому законом порядку», — сказав Терехов, не називаючи жодних деталей. Він також не уточнив, коли Рада повинна розглянути прохання та ухвалити рішення.

Терехов раніше анонсував, що в останній день року звернеться до парламенту щодо призначення позачергових виборів. За законом, таке рішення приймається не пізніше ніж у 90-денний строк з дня дострокового припинення повноважень мера.

Сам Терехов поки не повідомляв, чи буде висуватися на посаду. «Коли будуть призначені вибори, тоді ви побачите все — хто буде висуватися, як, коли», — коментував він «Суспільному».

Водночас, колишній мер Харкова, ексглава Харківської обладміністрації та екснардеп Михайло Добкін натякнув, що планує балотуватися. Він опублікував у Telegram відео з новорічними привітаннями, у якому сказав: «Тут мене багато харківʼян останнім часом часто питають, то я відповім, що таки да. У новий рік — з новими перемогами».

Добкін подавав свою кандидатуру і на жовтневих місцевих виборах, але потім знявся на користь Кернеса.

Заступник глави фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко раніше у коментарі РБК-Україна повідомляв, що довибори можуть пройти тільки в дві дати — це остання неділя березня та остання неділя жовтня. За його словами, на 28 березня, швидше за все, можуть не встигнути з проходженням усіх процедур. «Вибори оголошують за 60 днів — це кінець січня, до цього моменту у нас лише одна сесія, один пленарний тиждень», — пояснював тоді Корнієнко.

  • Кернес помер 16 грудня в німецькій клініці «Шаріте». Туди його доставили у вересні з коронавірусом та двостороннім запаленням легень. 11 грудня міськрада Харкова повідомила, що в Кернеса відмовили обидві нирки.
  • На додаток до цього він ще мав ускладнення після замаху на вбивство у 2014 році. Тоді йому пошкодили хребет, спинний мозок, печінку та одну з легень. Після цього він почав пересуватися в інвалідному візку.