Зеленський закликав Раду і Кабмін подумати над законопроєктом про локалізацію та не порушувати міжнародні зобов’язання

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Зеленський закликав Раду і Кабмін подумати над законопроєктом про локалізацію та не порушувати міжнародні зобов’язання

Facebook / Офіс президента

Президент Володимир Зеленський звернувся до Кабінету міністрів і Верховної Ради з проханням переглянути запланований до ухвалення законопроєкт про локалізацію.

Про це пише пресслужба ОП.

Він написав листа прем’єру Денису Шмигалю та голові парламенту Дмитру Разумкову. У листі Зеленський зазначає, що низка ініціатив цього документа виводять закупівлю товарів у деяких сферах з-під закону «Про публічні закупівлі».

«Вказане суперечить основній меті та принципам закону, а також може створити підґрунтя для корупції, що матиме негативний вплив на стан міжнародних відносин України, зокрема з фінансовими організаціями», — зазначає президент.

Він підкреслив, що закон «Про публічні закупівлі» повністю відповідає міжнародним зобов’язанням і проведенню прозорих тендерів, а тому інші документи не мають йому суперечити.

  • Верховна Рада проголосувала в першому читанні за проєкт закону про зміну правил державних закупівель, що зобовʼязує надавати перевагу виробленій в Україні продукції.
  • Законопроєкт пропонує зобов’язати державу й органи самоврядування надавати під час закупівель машин і обладнання перевагу тим виробникам, чия ступінь локалізації в Україні становить 25—40%, залежно від продукції.
  • Очільник уряду Денис Шмигаль вважає, що цей законопроєкт суперечить Угоді про асоціацію з ЄС та іншим зобов’язанням України та потребує змін. За його словами, підтримати українську промисловість можна без порушень міжнародних угод.