Рада ухвалила законопроєкт для підтримки вітчизняної промисловості. Прем’єр визнав, що документ порушує Угоду про асоціацію з ЄС

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Рада ухвалила законопроєкт для підтримки вітчизняної промисловості. Прем’єр визнав, що документ порушує Угоду про асоціацію з ЄС

tov-tob / Wikipedia

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за проєкт закону про зміну правил державних закупівель, що зобовʼязує надавати перевагу продукції, виробленій в Україні. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що законопроєкт не відповідає Угоді про асоціацію з ЄС і потребує змін.

Документ опублікований на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт пропонує зобов’язати державу та органи самоврядування надавати під час закупівель машин та обладнання перевагу тим виробникам, чия ступінь локалізації в Україні становить 25—40%, залежно від продукції.

Наприклад, при закупівлі фургонів, самоскидів та автоцистерн слід віддавати перевагу тим компаніям, які виробляють свою продукцію в Україні на 25%. Для турбогенераторів, трансформаторів та конденсаторів ступінь локалізації вищий і складає 40%.

У разі остаточного ухвалення, документ зобов’яже проводити держзакупівлі за таким принципом з 2021 року. При цьому з 2024 року ступінь необхідної для закупівель локалізації підвищиться до 45—60%.

На переконання ініціаторів законопроєкту з партій «Слуга народу», «Батьківщина», «Європейська солідарність», ОПзЖ та депутатської групи «Довіра», саме такі нововведення необхідні для створення передумов «сталого розвитку та модернізації» вітчизняної промисловості.

Як свідчить пояснювальна записка, українська промисловість перебуває в стані глибокої стагнації, втрачає об’єми виробництва, скорочує експорт та поступово деградує з виробництва готових машин та обладнання до випуску окремих деталей та запчастин.

«Даний законопроєкт ставить на меті формування сприятливих передумов для ефективного використання механізму публічних закупівель як засобу стимулювання розвитку вітчизняної промисловості та підприємництва, збереження існуючих та створення нових робочих місць, а також залучення інвестицій», — апелюють депутати до світової практики вирішення кризових ситуацій шляхом держзакупівель у вітчизняних виробників.

При цьому голова уряду Денис Шмигаль вважає, що даний законопроєкт суперечить Угоді про асоціацію з ЄС та іншим зобов’язанням України, і потребує змін. За його словами, підтримку української промисловості можна здійснити без порушень міжнародних угод.

«В нинішній редакції проєкт закону не відповідає деяким параметрам Угоди про асоціацію, тому, звісно, уряд буде наполягати на тому, що ми маємо відкоригувати редакцію спільно з депутатами так, щоби вона не порушувала міжнародних угод», — цитує заяву премʼєра під час поїздки до Брюсселю «Економічна правда».

Шмигаль зазначив, що законопроєкт вигідний вітчизняним виробникам, проте доволі жорсткий до міжнародних партнерів України, і Євросоюз обов’язково порушить це питання на зустрічі в Брюсселі.

«Наше завдання — знайти золоту середину, підтримати власну промисловість, але не порушити наші міжнародні угоди, підписані з ЄС, із СОТ тощо… Це була би дискримінація — не допускати когось, хто не має української складової. Їх треба допускати», — підкреслив він.