Із неділі в Україні діятиме оновлений закон про держзакупівлі. Що зміниться?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Із неділі в Україні діятиме оновлений закон про держзакупівлі. Що зміниться?

Sharon McCutcheon / Unsplash

Із 19 квітня в Україні набуде чинності оновлений закон про публічні закупівлі.

Головним нововведенням стане те, що поріг для обов’язкового проведення закупівель через систему Prozorro знизиться із 200 до 50 тисяч гривень. Таким чином, понад 250 тисяч державних закупівель на рік стануть відкритими та матимуть елементи аукціону. Як стверджують у Міністерстві економічного розвитку, нововведення відкриють бізнесу додатковий ринок на 30 млрд грн.

Крім того, документ посилює відповідальність за порушення тендерних закупівель, дозволяє бізнесу виправляти несуттєві помилки у тендерній пропозиції та спрощує процес оскарження тендерів в Антимонопольному комітеті.

Також документ передбачає захист підприємців від цінового демпінгу. У Prozorro зʼявиться механізм «аномальна низька ціна», за допомогою якого система підсвічуватиме ті пропозиції учасників, де ціни на 30—40% нижчі за найближчі пропозиції конкурентів. У такому випадку замовник може попросити учасника обґрунтувати таку ціну, а в разі відсутності пояснень відхилити пропозицію.

У Мінекономіки повідомили, що команда IT-фахівців Prozorro підготувала всі необхідні технічні зміни для роботи за новою редакцією закону. У ніч на 19 квітня відбудеться велике оновлення системи.