В уряді вважають, що законопроєкт про локалізацію не застосовуватиметься в торгівлі з країнами ЄС і СОТ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

В Офісі віцепрем’єра з євроінтеграції заявили, що у фінальній версії законопроєкт про локалізацію не стосуватиметься торгівлі з країнами-членами ЄС і Світової організації торгівлі.

Про це йдеться у відповіді Офісу на запит Інтерфаксу.

«У чинній редакції законопроєкт № 3739 суперечить міжнародним зобовʼязанням України. Тому маємо припущення, що відповідний законопроєкт (навіть у разі його ухвалення) не застосовуватиметься до країн СОТ і ЄС, оскільки міжнародні зобовʼязання передбачають інші умови роботи у сфері держзакупівель», — повідомили у відомстві.

Там також зазначили, що подібні речі, які суперечать Угоді про асоціацію України з ЄС, можуть призвести до послаблення діалогу з Євросоюзом, зокрема щодо використання переваг і преференцій, які надає ця Угода.

Членами СОТ є близько 160 країн світу, а до ЄС входять 27 держав. Отже, норми законопроєкту можуть стосуватися лише дуже обмеженої кількості країн. Найближчою до України країною, яка не входить до ЄС і СОТ, є Білорусь.

  • Верховна Рада проголосувала в першому читанні за проєкт закону про зміну правил державних закупівель, що зобовʼязує надавати перевагу виробленій в Україні продукції.
  • Законопроєкт пропонує зобов’язати державу й органи самоврядування надавати під час закупівель машин і обладнання перевагу тим виробникам, чия ступінь локалізації в Україні становить 25—40%, залежно від продукції.
  • Очільник уряду Денис Шмигаль вважає, що цей законопроєкт суперечить Угоді про асоціацію з ЄС та іншим зобов’язанням України, і потребує змін. За його словами, підтримати українську промисловість можна без порушень міжнародних угод.