Віцепрезидент Єврокомісії: Український премʼєр пообіцяв змінити законопроєкт, що порушує Угоду про асоціацію з ЄС

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Віцепрезидент Єврокомісії: Український премʼєр пообіцяв змінити законопроєкт, що порушує Угоду про асоціацію з ЄС

УНІАН

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час візиту до Брюсселю запевнив ЄС, що змінить норми законопроєкту про держзакупівлі, які порушують Угоду про асоціацію.

Про це розповів віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, пише «Європейська правда».

«Ми порушували це питання, і я отримав запевнення прем’єр-міністра, що уряд працює над тим, щоби зміни до закону про держзакупівлі відповідали домовленостям України з ЄС, включно з Угодою про асоціацію», — заявив він.

Також цю інформацію підтвердив і сам Шмигаль. Він зазначив, що Україна прагне підтримувати національного виробника, але не порушуючи своїх зобов’язань.

«Ми будемо вести діалог про це із Верховною Радою та профільними комітетами, будемо вести консультації про те, як підтримати українського виробника, не порушуючи наші домовленості [з Євросоюзом]», — пояснив прем’єр.

  • Верховна Рада проголосувала в першому читанні за проєкт закону про зміну правил державних закупівель, що зобовʼязує надавати перевагу виробленій в Україні продукції.
  • Законопроєкт пропонує зобов’язати державу й органи самоврядування надавати під час закупівель машин та обладнання перевагу тим виробникам, чия ступінь локалізації в Україні становить 25—40%, залежно від продукції.
  • Очільник уряду Денис Шмигаль вважає, що цей законопроєкт суперечить Угоді про асоціацію з ЄС та іншим зобов’язанням України, і потребує змін. За його словами, підтримувати українську промисловість можна здійснювати без порушень міжнародних угод.