Голова ОБСЄ Лінде: Україна виконала всі умови для скликання нового саміту «нормандської четвірки»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Україна виконала всі умови для проведення нового саміту в «нормандському» форматі за участю лідерів Франції, Німеччини та Росії.

Про це заявила голова ОБСЄ, очільниця шведського МЗС Анн Лінде в інтерв’ю «Європейській правді».

«На саміті у Парижі була домовленість про нову зустріч лідерів за низки умов. Україна виконала всі умови. Росія, на жаль, ще ні. Тепер усе залежить від того, як триватимуть переговори, від того, як саме буде домовлено виконувати ці умови», — наголосила вона.

За словами Лінде, нинішній «нормандський формат» працює, зокрема, вона назвала позитивним результатом переговорів перемир’я на Донбасі з 27 липня.

«Навіть попри те, що зараз ми бачимо погіршення ситуації, що тиждень тому загинув український військовослужбовець, ситуація все одно набагато краща, ніж була рік тому! Адже у 2020 році лише за січень та лютий було 34 жертви», — пояснила вона.

Окремо Лінде запевнила, що на засіданнях ОБСЄ буде обговорюватися питання Криму.

«Ми вважаємо АР Крим та Севастополь частинами України... Анексія була незаконною... І Росія не має права вето щодо таких дискусій. Бо це — частина європейської безпеки, і це питання принципів, навколо яких сформована ОБСЄ», — заявила голова організації.

Відповідаючи на запитання про негативне ставлення українців до ОБСЄ, вона запевнила, що «насправді міжнародна організація намагається допомогти».

«Не було би тут ОБСЄ — не було би допомоги. А спрямовувати своє розчарування проти організації, яка намагається щось зробити — це абсолютно хибний шлях. ОБСЄ — не ворог. Ми намагаємося допомогти. ОБСЄ сконцентрувала зусилля на Тристоронній контактній групі, де наша представниця Гайді Грау робить дуже важливу роботу. Вона робить дуже багато, щоби наблизитися до вирішення конфлікту», — додала Лінде.

  • Нагадаємо, рівно рік тому, 9 грудня 2019 року, відбулася зустріч «нормандської четвірки» — президентів Франції, України, Росії та федерального канцлера Німеччини. Тоді домовились про негайні заходи щодо стабілізації ситуації на сході України. Насамперед йшлося про припинення вогню на Донбасі.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що друга зустріч лідерів у «нормандському» форматі може привести до закінчення війни на Донбасі.