Бойовики взяли з собою на ТКГ «громадських представників». Україна обурена, чому ОБСЄ «проковтнула» це

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Представники бойовиків «ЛНР» запросили на засідання політичної підгрупи у Мінському процесі «громадських представників». Українська делегація обурена, чому ОБСЄ на це не відреагувала.

Про це член української делегації у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш повідомив у Facebook.

У Мінському процесі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі беруть участь три сторони: представники України, Росії та ОБСЄ. Неофіційно з 2015 року на них присутні також і представники невизнаних «ЛНР» і «ДНР».

Перед початком засідання представник бойовиків Родіон Мірошник у Telegram-каналі написав, що вперше у цьому візьмуть участь «громадські радники» від «ЛНР» і «ДНР».

«Тепер від «ЛНР» і «ДНР» в Мінському переговорному процесі, крім офіційних представників, братимуть участь і представники республіканської громадськості. Вони будуть безпосередніми учасниками процесу від громадських організацій і обʼєднань, і зможуть вступати в полеміку зі своїми опонентами з іншого боку», — написав Мірошник.

Підконтрольний бойовикам «Луганський інформаційний центр» писав, що ці «запрошені громадські діячі» будуть як експерти з актуальних питань порядку денного. Водночас невідомо, хто вони, скільки їх та у яких галузях вони «експерти».

Луганський інформаційний центр

Як на це відреагували? Українська делегація висловила обурення: по-перше, у Мінських домовленостях немає «ЛНР» та «ДНР». По-друге, немає ніяких їхніх «офіційних» представників. Речник української делегації Олексій Арестович у коментарі РБК пообіцяв оприлюднити офіційну позицію щодо цього, але у повідомленні, яке зʼявилось згодом, ні слова про цей інцидент.

Координатор політичної підгрупи Пʼєр Морель відреагував на це так: «На переговорах не заведено піднімати питання статусу учасників».

У відповідь на українське невдоволення представники бойовиків відповіли, що визначати склад своєї «делегації» будуть самі, «як сторона переговорного процесу». Окрім цього, вони заявили, що про зміну складу «групи» повідомило «міністерство». Проте Гармаш наголосив, що офіційної ноти від російського Міністерства як посередника не було. У РФ зазначили, що відповідають тільки за зміни у своїй делегації — до бойовиків вони не мають жодного стосунку.

«Важливо те, що ОБСЄ проковтнула їх появу, не поцікавившись ні статусом, ні дипломатичною процедурою їх допуску. І навіть не взявши на себе відповідальність за їх технічну появу у процесі. Хоча процес технічно організовує виключно ОБСЄ», — наголосив член української делегації.