У Росії заявили про 100-відсоткову ефективність другої вітчизняної вакцини від коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Росії заявили про 100-відсоткову ефективність другої вітчизняної вакцини від коронавірусу

Tmaximumge / Pxhere

Імунологічна ефективність російської вакцини від коронавірусу «ЕпіВакКорона», яку розробив науковий центр «Вектор», становить 100%.

Про це з посиланням на пресслужбу Росспоживнагляду пише Интерфакс.

«Ефективність вакцини складається з її імунологічної та профілактичної ефективності. За результатами 1—2 фаз клінічних досліджень, імунологічна ефективність вакцини «ЕпіВакКорона» становить 100%», — заявили у відомстві.

Як зазначається, перша фаза клінічних досліджень російської вакцини від коронавірусу «ЕпіВакКорона» відбувалася в липні 2020 року, а друга — у вересні. У другій фазі взяли участь 86 осіб, яких розділили на дві групи: одна (43 добровольці) отримала вакцину, інша (43 добровольці) — плацебо.

«Всі добровольці, які отримали вакцину, почувалися добре, лише у двох із них була болючість в місці уколу, яка минула протягом двох діб», — додали в Росспоживнагляді.

У листопаді почалася фаза постреєстраційних досліджень вакцини за участю 150 добровольців віком від 60 років і 3 тисяч добровольців старших за 18 років. За даними Росспоживнагляду, в жодного не було виявлено небажаних реакцій.

Окремо зауважується, що підсумки випробувань вакцини «ЕпіВакКорона» нададуть до кінця січня.