Білорусь уперше прокоментувала злив плівок щодо вбивства Шеремета й заявляє, що їх автор — шахрай

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Білорусь уперше прокоментувала злив плівок щодо вбивства Шеремета й заявляє, що їх автор — шахрай

Фото УНІАН

Міністерство закордонних справ Білорусі заявило про шахрайські мотиви колишнього заступника командира бойової групи антитерористичного підрозділу МВС Ігоря Макара. Саме він злив аудіозаписи, які можуть свідчити про причетність білоруських спецслужб до вбивства журналіста Павла Шеремета.

Свою позицію Міністерство оприлюднило на сайті. Зазначимо, що це перша реакція Білорусі на плівки.

«Насправді цей індивід нам досить давно знайомий, тому ми з певним скепсисом спостерігали за всією метушнею, яка розкрутилася навколо його висловлювань. Ми також відзначили реакцію наших українських колег, які мало не вирішили збудувати на цьому ціле нове розслідування. Притому зрозуміло, що виключно з політичних причин. Так ось, знайомий він нам тому, що дійсно тричі звертався в наше посольство в Литві влітку 2020 року. І з цих звернень абсолютно зрозумілі всі його мотиви», — заявили у Білорусі.

У Міністерстві наголосили, що у них є «переконливі свідчення» про шахрайські цілі Макара — вони опублікували аудіозапис, на якому співробітник посольства Білорусі у Литві розмовляє начебто з Макаром. Той пропонує за значну грошову винагороду надавати білоруській стороні певну інформацію.

Ці матеріали вже передали спецслужбам Польщі, Литви та Німеччини. Якщо звернеться Україна — їй також передадуть.

  • Макар записи зробив 11 квітня 2012 року під час інструктажу бійців спецпідрозділу «Альфа». Він передав їх американським дипломатам у 2012 році. Того ж року, за його словами, Україну попереджали про планування вбивства Шеремета.
  • У МВС України вже заявили, що аудіозаписи не вплинуть на перебіг справи Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, яких звинувачують у вбивстві Павла Шеремета. Очільник міністерства Арсен Аваков заявив, що у грудні 2020 року МВС отримало дещо більше матеріалів, ніж оприлюднено на плівках.