Автор «білоруських плівок»: Україну про вбивство Шеремета попереджали ще у 2012 році

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Автор «білоруських плівок»: Україну про вбивство Шеремета попереджали ще у 2012 році

Інформацію про підготовку вбивства журналіста Павла Шеремета Україна отримала ще у 2012 році — за 4 роки до того, як це трапилося.

Про це в інтервʼю виданню «Новая газета» заявив Ігор Макар — колишній офіцер МВС Білорусі. Саме він оприлюднив записи розмови голови білоруського КДБ, який планував убивство Шеремета.

Макар записи отримав у 2012 році й тоді передав їх американським дипломатам. На запитання, чому українські спецслужби ще тоді не відреагували на інформацію про підготовку вбивства Шеремета, він відповів:

«У 2012 році Павло ще тільки збирався переїжджати в Україну. Але я знаю, що інформація була передана і в Російську Федерацію, і в Україну, і навіть у білоруське МЗС. До речі, тоді Вадим Зайцев і був знятий з посади голови КДБ. Він усіма силами намагався довести, що до знемоги відданий Лукашенку. Він давав інтервʼю, у яких розповідав, що зробить все заради Лукашенка — по суті, просився назад. Але в КДБ його не повернули».

Макар нагадав, що на плівках обговорювали й Олега Алкаєва — він колишній директор СІЗО № 1 у Мінську. Алкаєв разом із Шереметом написав книгу «Расстрельная команда». Тоді він жив у Берліні, і місцева поліція рекомендувала Алкаєву нікуди не виїжджати. Він, у свою чергу, попередив Шеремета, оскільки книгу писали разом.

Колишній офіцер МВС Білорусі зазначив, що Шеремет щільно займався розслідуванням вибуху в мінському метро в 2011 році і був подразником для диктаторського режиму Олександра Лукашенка.

  • 4 січня брюссельське видання EUobserver і білоруські опозиційні канали опублікували аудіозаписи, які можуть свідчити про причетність білоруських спецслужб до вбивства Шеремета. На цих записах звучить ймовірний голос ексочільника Комітету держбезпеки (КДБ) Білорусі Вадима Зайцева.
  • Записи зробив колишній заступник командира бойової групи антитерористичного підрозділу МВС Білорусі «Алмаз» Ігор Макар 11 квітня 2012 року під час інструктажу бійців спецпідрозділу «Альфа». Він передав їх американським дипломатам у 2012 році, а зараз готовий свідчити в Україні.
  • У МВС України вже заявили, що аудіозаписи не вплинуть на перебіг справи Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, яких звинувачують у вбивстві Павла Шеремета. Очільник міністерства Арсен Аваков заявив, що у грудні 2020 року МВС отримало дещо більше матеріалів, ніж оприлюднено на плівках.