МВС: «Білоруські плівки» не вплинуть на статус підозрюваних у справі Шеремета

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Оприлюднені аудіозаписи, які свідчать про нібито причетність білоруських спецслужб до вбивства журналіста Павла Шеремета, не вплинуть на перебіг справи Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, яких звинувачують у скоєнні цього злочину.

Про це заявив речник МВС Артем Шевченко в коментарі BBC News Україна.

«В обвинувальному акті чітко вказано, що їхні дії були спричинені іншими невстановленими особами. Безпосередньо на розгляд у суді [справи] це навряд чи вплине, тому що обвинуваченим інкримінується саме участь у виконанні цього злочину», — розповів він.

За словами речника МВС, отримана інформація «підтверджує основну версію слідства, що наші обвинувачені діяли не самостійно, а виконували певний злочинний задум невстановлених осіб».

Водночас Шевченко висловив сподівання, що нова інформація допоможе встановити особи замовників і організаторів убивства.

Його слова підтвердив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, передає УНН.

«На статус обвинувачених Антоненка, Кузьменко і Дугарь нова інформація у справі ніяк не вплине. Вони проходять у справі як виконавці злочину, а білоруські записи стосуються можливих замовників», — пояснив він.

  • 4 січня брюссельське видання EUobserver і білоруські опозиційні канали опублікували аудіозаписи, які можуть свідчити про причетність білоруських спецслужб до вбивства Шеремета. На цих записах звучить ймовірний голос ексочільника Комітету держбезпеки Білорусі Вадима Зайцева. Зазначається, що запис було зроблено 11 квітня 2012 року під час інструктажу бійців спецпідрозділу «Альфа».
  • Окрім Шеремета, на записах згадувалися імена Олега Алкаєва (колишній директор вʼязниці в Білорусі), Володимира Бородача (експолковник) і Вʼячеслава Дудкіна (один із головних борців із корупцією у Білорусі). Вони проживають у країнах Європи.
  • 20 липня 2016 року в Києві було вбито журналіста Павла Шеремета, його автомобіль підірвали в центрі міста о 07:45. Справу Шеремета досі не розкрили.
  • 12 грудня 2019 року глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у вбивстві Шеремета. Пізніше на брифінгу правоохоронці представили частину результатів слідства і назвали підозрюваних: військова медсестра Яна Дугарь, лікарка Юлія Кузьменко, музикант і співробітник Сил спецоперацій Андрій Антоненко. Усім їм повідомили про підозру й обрали запобіжний захід — тримання під вартою.
  • Згодом фігурантам справи змінили підозру. Андрій Антоненко тепер є не організатором вбивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлію Кузьменко теж вважають виконавцем, а Яну Дугарь — поплічником.
  • Нині в СІЗО перебуває лише Антоненко, 11 серпня Кузьменко відпустили під домашній арешт, Дугарь вийшла під заставу.