Санкції США проти Дубінського: нардеп позиватиметься до «Центру протидії корупції»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Санкції США проти Дубінського: нардеп позиватиметься до «Центру протидії корупції»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Народний депутат Олександр Дубінський має намір подати позов проти керівників «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна та Дарини Каленюк, звинувативши їх у державній зраді.

Про це на пресконференції заявила адвокат нардепа Тетяна Костіна.

Костіна продемонструвала листа ЦПК до Міністерства фінансів США із закликом запровадити санкції проти нардепа. На думку адвоката, цей заклик містить ознаки злочину, який кваліфікується за ст. 111 (державна зрада), оскільки активісти намагалися нашкодити суверенітету України через заклик до переслідування державного діяча.

Крім того, юристи Дубінського звинувачують ЦПК у введенні виборців в оману та втручанні в особисте життя нардепа. Загалом захист нардепа звинувачує ЦПК у чотирьох кримінальних проступках, 5 нетяжких злочинах, 3 тяжких й одному особливо тяжкому, вчинених стосовно Дубінського.

Також на пресконференції Дубінський заявив, що не має звʼязків з нардепом Андрієм Деркачем, з яким проводив спільну пресконференцію, на якій той оприлюднив аудіозаписи щодо можливого втручання віцепрезидента США Джо Байдена у внутрішні справи України у 2015 році.

Крім того, нардеп додав, що зустрічався з особистим адвокатом чинного президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані всього один раз і під час їхньої розмови про втручання в американські вибори не йшлося.

Співзасновниця ЦПК Дарина Каленюк у відповідь на пресконференцію опублікувала фотокопію листа, надісланого до Департаменту Білого дому з менеджменту та бюджету, підписаного Дубінським і Деркачем. У ньому, серед іншого, депутати повідомляли, що надсилають матеріали пресконференції, на якій Деркач оприлюднив «плівки Порошенка — Байдена».

  • 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.
  • Санкції проти зазначених осіб запроваджені через так звані плівки Деркача про нібито втручання Джо Байдена у внутрішні справи України. Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.