Дослідження: Близько третини одужалих від коронавірусу протягом кількох місяців знову звертаються до лікарів. Кожен восьмий — помирає

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Близько третини пацієнтів, які одужали від коронавірусу, протягом п’яти місяців знову звертаються до лікарів із різними захворюваннями.

Про це йдеться в дослідженні Лестерського університету й Управління національної статистики Великої Британії, пише The Telegraph.

У рамках дослідження відстежували понад 47 тисяч пацієнтів, які були виписані з лікарні після одужання від коронавірусу. Серед них 29,4% знову опинилися в лікарні протягом 140 днів після одужання, а 12,3% — померли.

Довгострокові наслідки коронавірусної інфекції можуть викликати у тих, хто одужав, проблеми із серцем, діабет і хронічні захворювання печінки та нирок.

«Здається, що люди вже повертаються додому, а потім отримують довгострокові ефекти, повертаються і помирають. Ми бачимо, що майже 30% були повторно госпіталізовані, а це багато людей. Цифри дуже великі», — зазначив керівник дослідження, професор кафедри діабету та судинної медицини Лестерського університету Камлеш Кхунті.

За його словами, наразі померлими від коронавірусу вважають тих, хто помер протягом 28 днів після позитивного тесту. Однак довгострокові наслідки хвороби теж можуть призводити до смерті, отже, до статистики мають слід додати тисячі людей.

Наразі вчені погоджуються, що протягом кількох місяців після одужання від коронавірусу люди продовжують відчувати деякі симптоми, найчастіше це слабкість і біль у м’язах. Також можуть бути задишка, проблеми з пам’яттю та концентрацією і сильна втома.

  • Понад 76% госпіталізованих з COVID-19 страждають від наслідків через 6 місяців після виписки і мають хоча б один симптом коронавірусу. Найпоширенішими симптомами були втома або мʼязова слабкість (63%) і проблеми зі сном (26%). При цьому в пацієнтів, які перенесли хворобу у важкій формі, зазвичай зберігалися ознаки пошкодження легенів.
  • Важкі випадки коронавірусної хвороби можуть бути спричинені «дружнім вогнем» імунної системи, яка помилково атакує організм людини. Науковці з Єльського університету США вважають, що саме аутоімунні процеси відповідають за тривалі симптоми, що виявляють у пацієнтів, які вже вилікувалися від інфекції.