Дослідження: 76% людей, які перехворіли на COVID-19, мали симптоми навіть через 6 місяців

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Понад 76% госпіталізованих з COVID-19 страждають від наслідків через 6 місяців після виписки і мають хоча б один симптом коронавірусу.

Про це свідчать дані великого китайського дослідження, в якому брали участь 1 733 пацієнти з Уханю. Результати були опубліковані в медичному журналі The Lancet.

Пацієнти, середній вік яких становив 57 років, проходили лабораторні тести й опитування в період з червня до вересня 2020 року. Усіх виписали з лікарні в період з січня до травня.

Найпоширенішими симптомами були втома або мʼязова слабкість (63%) і проблеми зі сном (26%). При цьому в пацієнтів, які перенесли хворобу важкій формі, зазвичай зберігалися ознаки пошкодження легенів.

Крім цього, дослідження показали, що майже у всіх пацієнтів з контрольної групи через 6 місяців рівень антитіл у крові впав на 52,5%. Це показало необхідність постійного догляду за пацієнтами після виписки з лікарні.

Автори дослідження заявляють, що клінічна картина наслідків захворювання досі розмита і неточна — ученим ще багато треба зʼясувати. Дані цього дослідження, однак, викликають побоювання з приводу можливості повторного зараження.