Дослідження: Безсимптомні хворі на коронавірус відповідальні щонайменше за 50% від усіх випадків зараження

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: Безсимптомні хворі на коронавірус відповідальні щонайменше за 50% від усіх випадків зараження

Mike Finn / Flickr

Нове дослідження встановило, що безсимптомні хворі на коронавірус відповідальні за половину всіх заражень — вони поширюють інфекцію ще до того, як вона розвинеться в них самих, і навіть якщо самі не відчувають недуги. Про результати наукової роботи, опубліковані в журналі JAMA, пише Science Alert.

Нові дані збігаються із застереженнями Центру контролю та профілактики захворювань США, який ще в листопаді оголосив про відповідальність безсимптомних хворих за половину всіх заражень.

Для дослідження науковці розділили потенційних передавачів коронавірусу на три групи: досимптомні, безсимптомні та симптомні. Моделювання полягало у зʼясуванні, як кожна група передає інфекцію залежно від періоду, коли її представники найбільш заразні.

Науковці взяли за основу припущення, що всі групи найбільш заразні на п’ятий день після інфікування коронавірусом. Виявилося, що ці п’ять днів — середній інкубаційний період, тобто час, за який у більшості людей розвиваються симптоми.

Модель від початку припускала, що 30% хворих — безсимптомні, і вони заразні на 75% у порівнянні з тими, в кого проявилися симптоми, чи проявляться в найближчий час. На основі цих припущень заразність безсимптомних хворих була відповідальна за 24% від усіх випадків.

Але вчені також змоделювали сценарії, в яких пік заразності наставав на третій, четвертий, шостий та сьомий день, а також занижували та підвищували процент безсимптомних людей, так само, як і рівень заразності в інших групах.

У більшості сценаріїв безсимптомні та досимптомні люди були відповідальні щонайменше за 50% заражень.

Навіть за найбільш консервативними розрахунками, коли пік заразності настає на сьомий день після зараження, а безсимптомні хворі відповідальні за 0% випадків передачі вірусу, досимптомна група виявилась відповідальною за 25%.

Однак науковці застерігають, що їхня модель недооцінює реальний процент випадків зараження, до якого призводять безсимптомні хворі, оскільки розраховували вірогідність передачі інфекції в умовах, коли люди пересуваються хаотично. Але насправді багато закладів перевіряють температуру та інші прояви коронавірусу у відвідувачів, щоб не допустити потрапляння хворих.

Крім того, багато симптомних хворих самоізолюються, що також знижує імовірність поширення коронавірусу в порівнянні з тими, хто відчуває себе здоровим.