Кравчук відреагував на заяву бойовиків на Донбасі про повернення групи полонених та розкритикував втручання Медведчука

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Кравчук відреагував на заяву бойовиків на Донбасі про повернення групи полонених та розкритикував втручання Медведчука

Марків Михайло / УНІАН

Заява бойовиків «Л/ДНР» про передачу на підконтрольну українському уряду територію полонених та «синхронізовані з нею дії пана Віктора Медведчука» є черговою спробою ухилитися від виконання міжнародних домовленостей на вищому державному рівні та зобов’язань, які взяла на себе Росія як сторона конфлікту.

Про це заявив очільник української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук, повідомляється у Telegram-каналі делегації.

«Ми не можемо не вітати повернення наших громадян на територію, підконтрольну уряду України. Проте мені важко пригадати прецедент, коли невизнана юридична особа передає громадян держави певній фізичній особі», — наголосив він.

Також Кравчук зазначив, що приватні особи не мають повноважень втручатися в питання міждержавного та міжнародного врегулювання збройних конфліктів.

«Повернення громадян України буде здійснено згідно з нормами міжнародного права та українського законодавства. Усі перемовини та процедури щодо повернення утримуваних російською стороною конфлікту громадян України здійснюють уповноважені державні органи України в рамках політичних угод, прийнятих в «нормандському» форматі», — сказав представник України у ТКГ.

На думку Кравчука, до врегулювання конфлікту може привести тільки послідовна робота в рамках «нормандського» формату.

«Будь-які спроби ухилитися від виконання домовленостей не матимуть ані успіху, ані підтримки у глав держав-партнерів та керівництва міжнародних організацій», — резюмував він.

  • Раніше член української делегації у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш заявив, що Росія ігнорує запити української сторони на обмін полоненими.
  • Глава української делегації у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Леонід Кравчук повідомив, що Україна передала список з 11 осіб для обміну полоненими до кінця 2020 року, але він так і не відбувся.
  • 16 січня бойовики «Л/ДНР» заявили, що напередодні Водохреща (19 січня) повернуть на підконтрольну Україні територію групу утримуваних осіб.