У ЄС всерйоз заговорили про введення паспортів про вакцинацію. ВООЗ категорично проти

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У ЄС всерйоз заговорили про введення паспортів про вакцинацію. ВООЗ категорично проти

Tim Reckmann / Flickr

Європейський Союз розглядає можливість запровадження паспортів про вакцинацію від коронавірусу і вважає це медичною необхідністю.

Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише EurActiv.

За її словами, таку ініціативу варто обговорити на загальноєвропейському рівні з політичного та юридичного погляду.

«У нас [у Євросоюзі] має бути медична вимога, яка доводить, що люди вакциновані», — сказала вона.

Водночас у ВООЗ категорично не сприймають ідею запровадження будь-яких паспортів про вакцинацію. Там зазначають, що наразі вакцину не можна сприймати як гарантований засіб захисту від хвороби.

«Враховуючи, що вплив вакцин на скорочення передачі вірусу поки невідомий, а доступність вакцин у цей час занадто обмежена, комітет рекомендував країнам не вимагати докази вакцинації від прибулих мандрівників», — повідомили у ВООЗ.

  • Міністерство охорони здоровʼя Данії готує для громадян паспорт вакцинації — офіційний документ, який підтверджує, що людина зробила щеплення від коронавірусу.
  • У листопаді 2020 року великі міжнародні авіакомпанії заявили, що після відкриття кордонів можуть вимагати від мандрівників довідку про щеплення від COVID-19. Наразі невідомо, чи стане вакцинація стандартом для подорожей. Однак Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявила, що «цифровий пропуск здоровʼя» з інформацією про вакцинацію — це ключ до відкриття кордонів.