Великі міжнародні авіакомпанії хочуть зобовʼязати пасажирів вакцинуватися від коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

Великі міжнародні авіакомпанії після відкриття кордонів вимагатимуть від мандрівників довідку про щеплення від коронавірусу. Про це повідомляє CNN.

Національний авіаперевізник Австралії Qantas зажадає від майбутніх міжнародних туристів перед польотом довідку, що вони вакциновані від COVID-19. Генеральний директор авіакомпанії Алан Джойс сказав, що цей крок буде необхідним, коли вакцини від коронавірусу стануть доступними.

Qantas також розглядає можливість змінити правила обслуговування пасажирів, щоб «попросити людей зробити щеплення, перш ніж сідати в літак». Зараз компанія розглядає можливість того, що пасажири отримають «паспорт вакцинації», який міститиме інформацію про вакцину і про те, чи буде вона прийнятною для тієї чи іншої країни.

Qantas першою з авіакомпаній заявила, що вакцинація від коронавірусу буде обовʼязковою перед поїздкою.

Представник AirAsia розповів CNN, що коли вакцина стане доступною, авіакомпанія перегляне вимоги до пасажирів міжнародних поїздок.

Air New Zealand заявила, що «новини про розробку вакцини» дуже надихають, і зазначила, що уряди повинні визначати, коли і як безпечно знову відкривати кордони. Компанія продовжує тісно співпрацювати з владою з цього питання.

На нинішньому етапі неясно, чи стане вакцинація від коронавірусу міжнародним стандартом для подорожей. Проте Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявила, що «цифровий пропуск здоровʼя», який міститиме інформацію про вакцинацію, є ключем до відкриття кордонів. Зараз розробка цього пропуску перебуває на завершальній стадії.

Виступаючи на віртуальній зустрічі лідерів G20, голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін запропонував створити міжнародний механізм визнання «кодів здоровʼя». У Китаї з весни 2020 року діє система «кодів здоровʼя». Кожен, хто перебуває у країні, отримує «червоний», «жовтий» або «зелений» QR-код. Колір залежить від результату тесту на коронавірус, ситуації із COVID-19 у конкретному регіоні, спілкування з хворими та інших даних. Для відвідування багатьох місць необхідний «зелений» QR-код.

Уряд Австралії також зазначав, що вакцинація може бути обовʼязковою при вʼїзді до країни.