Санлікар Ляшко: Міжнародний сертифікат про вакцинацію від коронавірусу в Україні видаватимуть сімейні лікарі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що в Україні міжнародні сертифікати про вакцинацію від коронавірусу будуть видавати сімейні лікарі.

Про це він розповів в інтерв’ю «Інтерфаксу».

«Наразі в Україні міжнародне свідоцтво про вакцинацію видається частіше про щеплення проти жовтої лихоманки. Причому по всій країні зробити його можна лише у 5—6 кабінетах. Вакцинація проти COVID-19 проводитиметься щонайменше у 4 250 пунктах щеплень. Плануємо зробити так, щоб видати міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19 міг кожен сімейний лікар, тому вивчаємо механізми», — пояснив Ляшко.

Він зазначив, що за міжнародними правилами сертифікат про вакцинацію можна видати лише в тому разі, якщо вакцина офіційно сертифікована ВООЗ. Однак наразі в усьому світі вакцинували дуже мало людей, тому поки не йдеться про те, щоб такі сертифікати визнавалися в усіх країнах.

  • Український уряд розглядає можливість запровадити міжнародне свідоцтво про вакцинацію, передбачене міжнародними медико-санітарними правилами Всесвітньої організації охорони здоров’я. Свідоцтво буде потрібно для перетину державного кордону України, але його схвалять лише після того, як отримають дані про ефективність вакцин від коронавірусу.
  • Українська фармакологічна компанія «Лекхім» планує постачити в Україну першу партію китайської вакцини від коронавірусу CoronaVac від Sinovac Biotech у лютому або на початку березня. Компанія хотіла провести в Україні третій етап випробувань китайської вакцини від коронавірусу, що дозволило б швидше і дешевше отримати препарат, але цю можливість втратили через МОЗ. «Лекхім» планує виробляти китайську вакцину в Україні у 2022 році.
  • Напередодні ЗМІ повідомляли, що Sinovac показала 50% ефективності на випробуваннях у Бразилії, але за договором з Україною ефективність повинна становити 70%. Міністр охорони здоровʼя каже, що якщо ефективність буде менше ніж 70%, Україні повернуть гроші. Він зазначає, що Sinovac ще не оприлюднила остаточні висновки, а для ВООЗ ефективності понад 50% достатньо, щоб підтвердити дієвість вакцини.