У Палестині вперше за 15 років проведуть парламентські та президентські вибори

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Палестині вперше за 15 років проведуть парламентські та президентські вибори

Ahmed Abu Hameeda / Unsplash

Президент Палестини Махмуд Аббас у пʼятницю, 15 січня, оголосив перші за 15 років парламентські та президентські вибори.

Про це повідомляє Reuters.

Згідно з його указом, вибори до законодавчих зборів відбудуться 22 травня, а президентські — 31 липня на Західному березі річки Йордан, у секторі Гази та Східному Єрусалимі.

«Президент доручив виборчій комісії та всім державним апаратам розпочати демократичний виборчий процес у всіх містах країни», — йдеться в указі.

Як зазначає агентство, ймовірно цей крок є спробою перезавантажити взаємини з обраним президентом США Джо Байденом, тому про проведення виборів було оголошено за декілька днів перед його інавгурацією. Вона запланована на 20 січня.

Також зазначають, що палестинський рух ХАМАС, який є основним внутрішнім суперником Аббаса, привітав цю заяву.

«В останні місяці ми працювали над усуненням усіх перешкод, щоб досягти цього дня», — наголосили в організації.

За результатами соціологічних опитувань, 38% респондентів на парламентських виборах планують проголосувати за ФАТХ і 34% — за ХАМАС. Водночас на президентських перегонах за лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганію готові віддати голоси 50% опитаних, за Аббаса — 43%.

  • Палестина — частково визнана держава на Близькому Сході. Історично має бути сформована на територіях Західного берега річки Йордан та сектора Гази, а її столицею повинен бути Східний Єрусалим, однак де-факто цього не немає — сектор Гази контролюється радикальним палестинським угрупованням ХАМАС, а Західний берег річки Йордан поступово захоплює Ізраїль. Палестина має статус країни-спостерігача в ООН, а її незалежність визнає 138 держав світу, серед яких і Україна.
  • У листопаді 2020 року державний секретар США Майкл Помпео вперше в історії відвідав ізраїльські поселення на окупованих палестинських територіях.
  • Востаннє парламентські вибори в Палестині відбулися в 2006 році, вони призвели до несподіваної перемоги ХАМАСу, що розкололо країну. Після того, як ХАМАС узяв сектор Гази під військовий контроль у 2007 році, конфлікт максимально загострився.