Зеленський попросив Меркель допомогти з вакциною від коронавірусу та запросив до Києва

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Президент України Володимир Зеленський під час розмови телефоном із федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель попросив її посприяти у пришвидшенні отримання вакцини від коронавірусу для України.

Про це повідомили в Офісі глави держави.

«Головним завданням зараз є захистити найбільш вразливі категорії громадян: літніх людей, лікарів, військовослужбовців. Поява сертифікованих вакцин дає нам всім надію», — сказав Зеленський.

Також співрозмовники говорили про ситуацію на Донбасі. Український президент наголосив, що режим припинення вогню, який триває з 27 липня 2020 року, загалом дотримується, хоча й зі складнощами та провокаціями. Водночас він повідомив про загибель українського військового під час обстрілу цього тижня та про пораненого напередодні.

Окрім цього, Зеленський запросив Німеччину долучитися до міжнародної платформи з деокупації Криму, а також запросив Ангелу Меркель завітати до Києва з нагоди 30-ї річниці незалежності України.

  • Наразі Україна домовилася лише про придбання партії у 1,9 млн доз вакцини китайської компанії Sinovac. Українська фармакологічна компанія «Лекхім» планує постачити в Україну першу партію китайської вакцини від коронавірусу CoronaVac від Sinovac Biotech у лютому або на початку березня. Компанія хотіла провести в Україні третій етап випробувань китайської вакцини від коронавірусу, що дозволило б швидше і дешевше отримати препарат, але цю можливість втратили через МОЗ.
  • «Лекхім» планує виробляти китайську вакцину в Україні у 2022 році.
  • Раніше ЗМІ повідомляли, що Sinovac показала 50% ефективності на випробуваннях у Бразилії, але за договором з Україною ефективність повинна становити 70%. Міністр охорони здоровʼя каже, що якщо ефективність буде менше ніж 70%, Україні повернуть гроші. Він зазначає, що Sinovac ще не оприлюднила остаточні висновки, а для ВООЗ ефективності понад 50% достатньо, щоб підтвердити дієвість вакцини.